Događanja

Potezanje Mrduje

26./27. srpnja 2019.

Što je to?

Maleni otočić na pola puta između Brača i Šolte stražari nad Splitskim vratima a zove se Mrduja. Nekoliko stotina kvadratnih metara makije, kamena i čempresa, utvrda sa renesansno – baroknom crkvicom i malom lanternom, jednom godišnje postaje predmetom natezanja između Šoltana i Bračana. I to doslovno: na taj dan Milnarani povežu svoje, a Stomorani svoje pasare, leute, glisere i koće. Privežu se na otok pa vuku  svako na svoju stranu taj komadić teritorija u šaljivom otimanju za posjed. Ovo natjecanje dakako ima i svog pobjednika koji za nagradu ima posjed nad Mrdujom narednih godinu dana.

Tako je Potezanje Mrduje svjedočanstvo samoironične otočke duhovitosti, metafora prošlosti, slika sadašnjosti i pouka o budućnosti.

Kalaton

3. kolovoza 2019. 

Kalaton je izvorni sportski događaj koji se održava početkom 8 mjeseca u  Milni. Naziv je nastao od kombinacije dvije riječi maraton i kala, koji su osnova ove sportske manifestacije.  Već tradicionalna atrakcija u kolovozu, Kalaton je sportsko – rekreacijskog i edukacijskog  karaktera, jedinstvena utrka u kojoj ćeš te doživjeti mjesto na jedan posve drugačiji način. Uključuje utrku po stoljetnim milnarskim  kalama i škalinama sa željom da sudionici upoznaju mjesto na jedan sasvim drugačiji način. Slijedite kartu, cestovne oznake, prijavite se na određene točke i završite utrku na rivi …

Fjera Gospe Karmelske (16.07.)

Svečani dan Župe i Općine Milna. Gospa Karmelska ima naziv po brdu Karmelu u Izraelu. Ovaj dan popraćen je vjerskim, kulturnim i zabavnim događanjima. Najsvečaniji trenutak je svakako svečana sveta misa u popodnevnim satima i poslije nje tradicionalna procesija. Pod procesijom se podrazumijeva svečani hod vjernika koji nose kipove, relikvije, zastave i svijeće a sve to popraćeno molitvom i prigodnim pjesmama.