MILNA POVIJEST:

Općina Milna osnovana je u 17. st., a razvila se oko kaštela obitelji Cerinić. Ova plemićka obitelj iz Nerežišća odabrala je upravo uvalu Milnu za podizanje utvrde i crkvice. U to vrijeme selo raste oko crkve, a 1783. godine izgrađena je nova barokna župna crkva Gospe od Blagovijesti. Još jedan poseban primjer kulturne baštine su ruševine gotičke crkvice u uvali Osibova. Zanimljiva povijesna činjenica vezana za Milnu je da je za vrijeme Napoleonskih ratova 1820. godine ruska flota upravo u Milni imala svoju pomorsku bazu.
Milna je prirodno okrenuta moru te je poznata po brodovlasnicima i kapetanima čiji su jedrenjaci plovili cijelim Mediteranom i dalekim oceanima. Sredinom 19. st. brodogradilišta Milne iznjedrila su čak 16 jedrenjaka. Nadaleko poznati dalmatinski brod bracera, svoj prototip je dobio upravo u Milni, a njegov naziv potječe od talijanskog imena otoka Brač koji glasi Brazza.

Milna
Na zapadnoj obali Brača smjestila se Milna, “Valle di mille navi” (uvala tisuću brodova), koja je naziv dobila još za vrijeme Mlečana. Gostoljubive uvale Milne rado su posjećena sidrišta gotovo svih nautičara koji plove srednjedalmatinskim akvatorijem. Milna i danas slovi za najljepšu i najzaštićeniju bračku luku. Sa tri kvalitetno opremljene marine, Milna će zadoviljiti i najzahtjevnije nautičare. Krasi je duga i lijepa obala uz koju se nižu kamane kuće, mala remek djela pučkog graditeljstva. Mjestom dominira barokna crkva sa tipičnim dalmatinskim zvonikom. Unutrašnjost crkve bogata je vrijednim slikama venecijanskih slikara. Milna je svojevremeno bila poznata i po brodogradnji, te je upravo u Milni nastao i tipični dalmatinski brod bracera. Otmjene (no i zapuštene) kuće koje možete vidjeti uzduž obale, domovi su brodovlasnika i kapetana. Na sjevernom kraju luke nalazi se obnovljena kamena kućica, koja je jednom bila trgovina svećenika iz Pustinje Blaca i njihov prozor u svijet.
Danas je Milna poznato turističko središte i omiljena nautička luka. Osim povijesnih znamenitosti, prirodne ljepote i neodoljivog šarma tipičnog dalmatinskog „malog mista“, Milna svoje goste osvaja i zdravom hranom mediteranske kuhinje koja obiluje svježom ribom, maslinovim uljem vrhunske kvalitete i domaćim vinima. Posjetitelji se mogu okušati u morskim sportovima ronjenju, jedrenju i ribolovu, a smještaj nude hoteli, vile i brojni apartmani. One željne istraživanja oduševiti će obližnje skrovite uvale, posebno uvala Lučice, luka Bobovišća, te obližnje selo Ložišće, a posebnost Milni daje svakako i mali otočić Mrduja smješten na ulazu u luku.

Ložišća
Ložišća su malo mjesto udaljeno 2 km od mora. Unatoč utjecajima modernog doba Ložišća su sačuvala svoje izvorne značajke arhitekture.
Uz kamene kuće Ložišćem dominira kićeni zvonik iz 19.stoljeća koji je izgrađen prema nacrtu velikog hrvatskog kipara Ivana Rendića.

Bobovišća
Bobovišća su malo mjesto smješteno nedaleko od Milne. Mjestom dominiraju kamene kuće i popločane uličice koje čuvaju sklad i jednostavnost nekadašnjeg pučkog graditeljstva.

Bobovišća na moru
Bobovišća na moru su mirno mediteransko mjesto čije se stanovništvo bavi ribarstvom, poljoprivredom i turizmom.
Kamena riva u luci Bobovišća okružena je kamenim kućama među kojima je najdominantnija kaštel utvrda obitelji Gligo iz 18.st.
U Bobovišću n/m pored kuće obitelji Nazor nalazi se i spomenik velikom hrvatskom pjesniku Vladimiru Nazoru.
U oklici ovog mjesta nalaze se i značajna arheološka nalazišta ilirske i grčke civilizacije.

Podhume
Podhume je zaselak udaljen nekoliko kilometara od Milne. Podhume je nastalo u 17. stoljeću i donedavno je ovo mjesto bilo potpuno zapušteno, a danas tamo postoji nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave poljoprivredom i stočarstvom.