Što vidjeti

Milna- crkva gospe od blagovijesti
sagrađena je 1783.g u baroknom stilu. Crkvu krasi bogato pročelje i kamene skale koje vode do crkve.
Visoki kameni zvonik stariji je od same crkve sagrađen u 16. stoljeću. U sklopu ove crkve nalazi se i sakristija ,prvotna crkvica u Milni sagrađena1519.g. Unutrašnjost crkve je katedralnog karaktera , sa puno svjetlosti, sa sedam mramornih oltara sa vrijednim slikama – palama koji su djela venecijanskih slikara.
Najvrijednije su dvije pale od kojih se prva pripisuje Sebastianu Ricci i druga „Uznesenje Marijino“ na čijoj je poleđini pisalo Paolo Veronese pixit 1500. U crkvi se nalaze i orgulje koje su 1822. napravili braća Callido iz Italije

Milna, Osibova-crkva sv.Ivana Krstitelja iz 14.st , crkva sv. Josipa iz 19. st i XIV postaja križnog puta koje su kao male kapele sagrađene početkom XVIII.st. od Milne do uvale Osibova.

Milna-svjetionik Ražanj
Svjetionik je izgrađen 1874. godine na zapadnom rtu otoka Brača. Sastoji se od osmerokutne kamene kule i prizemne zgrade ukupne površine 110m2. U središtum južnog pročelja je poligonalna kula sa lanternom na vrhu.

Milna -utvrda Baterija
Utvrda Baterija je smještena na rtu Zaglav, a sagrađena je 1806.g za vrijeme francuske uprave.

Milna – Gea Viva kamp
osnovan je od strane udruge Gea Viva uz cilj stvaranja prostora inspiracije, susreta i kreativnosti, prostora koji ugošćuje posjetitelje te nudi seminare, tečajeve i manifestacije.
U ovom kampu možete vidjeti kameni auditorij koji slavi moći srca , skulpturu zmaja napravljenu u mozaiku dugačku šest metara, ljetnu kuhinju izvedenu po principu zlatnog reza, vrt zasađen u obliku venerinog cvijeta i mnoge druge zanimljivosti koje odišu spokojem i relaksacijom kakvu nudi „majka Zemlja“ dok vas drži u naručju.

Ložišća -kameni most
izgrađen u vrhu Velikog dolca – klanca po kojem je, predpostavlja se, nekad tekla rijeka Elafuza ili po drugima Bretanida. Za austrijske uprave na otoku podignut je veliki most – svojevrstan kuriozitet na ovom danas bezvodnom otoku. Od milja Bračani most zovu “Most Franje Josipa”.Do mosta se dolazi pješice kroz mjesto Ložišća ili automobilom ložiškom zaobilaznicom do gustirne (“pjovera”) poviše mjesta. Dalje vodi makadamski put koroz maslinade u pravcu sjeveroistoka, kojim treba nastaviti oko 10 minuta hoda do blage nizbrdice koja vodi do mosta.

Ložišća -crkva sv. Ivana i Pavla
Crkva sv.Ivana i Pavla izgrađena je 1820- .g , a krasi je barokno pročelje i kameni dvor ispred crkve. Najistaknutiji dio crkvenog sklopa je kićeni zvonik sagrađen 1899.g. prema nacrtu poznatog hrvatskog kipara Ivana Rendića.

Ložišća – arheološko nalazište gradina Rat
Gradina Rat je prapovijesni naseobinski kompleks koji potječe iz kasnobrončanog doba. Otkriveni su stambeni objekti (3000 godina pr. Kr.) građeni od isprepletenog granja oblijepljenog glinom. O razvijenosti pretpovijesne zajednice, koja se ugasila nakon dolaska Rimljana, govore i ostaci brončanih predmeta. Među brojnim keramičkim posudama domaće proizvodnje pronađeni su i ulomci finog posuđa uvezenog iz grčkog i italskog svijeta tijekom zadnjeg tisućljeća pr. Kr. Dio koplja, sjekire i srpa čuva Zaklada “Otok Brač”. Uvozni predmeti, danas pažljivo pohranjeni, dokazuju snažnu povezanost Rata s obližnjim zajednicama toga doba. Povezanost mnogo veću nego na drugim lokalitetima u regiji, kažu arheolozi.
Ložišće je savršeno za znanstveni turizam, i svakako nemojte propustiti priliku da vidite ove dokaze starih civilizacija.

Ložišća –donji pisk ili Stara voda
Donji pisk je jedno od najvećih sabirališta vode na otoku Braču. Bazeni za kaptažu pune se vodom ,a široke rampe sa rubnjacima vode do obzidanih bazena i kamenica koje su služile za pojenje stoke. Ova instalacija industrijske tehnologije izgrađena je početkom 19. Stoljeća i primjer je tehičkih rješenja u kultiviranju agrarnog krajolika.

Bobovišća n/m- kuća Vladimira Nazora i sklop kuća oko nje
Sklop kuća Nazor osim ambijentalne vrijednosti arhitekture 19.stoljeća ima i memorijalni značaj jer je tu pjesnik Vladimir Nazor proveo dio djetinjstva. Na bočnim djelovima kuće simetrično su postavljena dva kamena stubišta. Niz od tri kuće spojen je nizom luminara koji se poklapaju sa osima prozora na prvom katu kuća.
U neposrednoj blizini nalazi se i spomenik Vladimiru Nazoru.

Bobovišća n/m – arheološko nalazište „Vičja luka“
Podmorsko i kopneno nalazište gdje su otkrivena četiri prapovijesna groba pokrivena kamenim pločama s višestrukim ukopima i bogatim prilozima (nakit od bronce, jantara i staklene paste, brončano i keramičko posuđe, helenističke geme, grčko-ilirske kacige, knemide), vjerojatno dio nekropole (V. do III. st. pr. Kr.).

Bobovišća n/m – Kaštel Gligo – Nepokretno kulturno dobro

Kaštel Gligo smješten je na osojnoj strani uvale Bobovišća. Tri krila sklopa nastala su oko prostranog dvorišta prema moru ograđenog visokim obrambenim zidom uz kojeg je dijelom sačuvana kamena šetnica na svodovima. Na istoku je četvrtasta jednokatnica istaknuta od zatvorenog perimetra dvorišta sa nizom puškarnica u prizemlju koja je pripadala baroknom dijelu utvrđenog sklopa. Građevina na južnoj strani dvorišta pripada najstarijem dijelu kaštela sa nizom obrambenih elemenata u njenoj unutrašnjosti i baroknim luminarima u potkrovlju. Kaštel obitelji Marinčević-Gligo, koja se javlja koncem XVII. st., vrijedan je utvrđeni barokni sklop za obranu luke i pristupa u unutrašnjost otoka Brača.

Bobovišća n/m – Kula tri sestrice

Skrivena od znatiželjnih pogleda, neki je nazivaju vidikovcem, simbolična kula s betonskim trostupom i frizom koju je sagradio Vladimir Nazor u spomen trima sestrama. Na stupovima se i danas vide urezana slova I,O,A, početna slova imena sestara Irme, Olge i Amalije za koje se cijelog života brinuo.

Simbolična kula koju je sagradio Vladimir Nazor sagrađena od sakupljenog kamenja.

Bobovišća – Kuća Gligo – Nepokretno kulturno dobro

Kuća Gligo smještena je na zapadnoj strani sela, prema luci Bobovišće, drugo je reprezentativno zdanje kasnobaroknog klasicizma. Sagrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća usred prostranog vrta kao monumentalna dvokatnica s visokim potkrovljem. Građena je od krupnih klesanika u pravilnim redovima s pet prozorskih osi na dužim i dvije na užim pročeljima. Kuća Gligo, svojom obradom stilskih elemenata pročelja i unutrašnjeg prostora, uz naglašenu otvorenost prema okolnom prostoru te je svojom veličinom i oblikom jedan od najljepših primjera arhitekture toga vremena.

Podhume
Podhume je zaselak udaljen nekoliko kilometara od Milne. Podhume je nastalo u 17. stoljeću i donedavno je ovo mjesto bilo potpuno zapušteno, a danas tamo postoji nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave poljoprivredom i stočarstvom. Prigodom 82. godišnjice crkvice Gospe Lurdske i 150. godišnjice ukazanja, crkvica je obnovljena donacijama i pomoći ljudi s otoka.

Milna – crkva Gospe od Blagovijesti

Crkva Gospe od Blagovijesti

Osibova – crkva sv.Ivana Krstitelja

Milna – svjetionik Ražanj

Milna – Gea Viva kamp

Ložišća – kameni most

most u ložišću

Ložišća – crkva sv. Ivana i Pavla

Bobovišća n/m – kuća Vladimira Nazora i sklop kuća oko nje

Bobovišća n/m – spomenik Vladimiru Nazoru

vladimir nazor

Bobovišća n/m – Vičja luka

Bobovišća n/m – Kaštel Gligo

Bobovišća n/m – sibolična kula koju je izgradio Vladimir Nazor

Bobovišća n/m – spomenit trima sestrana koji je izgradio Vladimir Nazor

Bobovišća – Kuća Gligo

Podhume